Wetenschappelijk onderzoek bij Co-eur
Onderzoek als basis voor betere zorg
Co-eur biedt behandeling aan mensen met eetstoornissen. Om dit zo goed mogelijk te kunnen doen, is wetenschappelijk onderzoek van belang. Met wetenschappelijk onderzoek vergaren we namelijk meer kennis en kunnen we de zorg voor mensen met een voedings- of eetstoornis verder ontwikkelen en verbeteren. Zo zorgen we er dus voor dat onze cliënten de best mogelijke behandeling krijgen.
Praktijkgericht onderzoek
Het onderzoek dat binnen Co-eur wordt uitgevoerd is praktijkgericht, zodat de resultaten direct naar de praktijk kunnen worden vertaald. Zo houden we ons bezig met onderzoek naar de effectiviteit van ons behandelprogramma, maar werken we ook mee aan onderzoek naar mogelijk nieuwe behandelingen. Hiervoor werken we samen met verschillende universiteiten en zorginstellingen. Zo kunnen we onze kennis en expertise ook delen met anderen.
Lopende onderzoeken bij Co-eur
Momenteel lopen er verschillende onderzoeken bij Co-eur, waaronder:
- Groeps-schematherapie
In samenwerking met de Universiteit Maastricht onderzoeken we de effectiviteit van groeps-schematherapie voor mensen met:- Anorexia nervosa
- Boulimia nervosa
- Andere gespecificeerde eetstoornissen (OSFED)
- CBT-T behandeling
Samen met Altrecht Eetstoornissen Rintveld voeren we onderzoek uit naar de CBT-T behandeling. Hierin kijken we onder andere naar:- Het valideren van een vragenlijst.
- De rol van zelfeffectiviteit (het vertrouwen in eigen kunnen) binnen de behandeling.
- Emotiebeleving bij eetstoornissen
In samenwerking met Altrecht Eetstoornissen Rintveld wordt onderzocht hoe mensen met een eetstoornis emoties beleven in vergelijking met mensen zonder eetstoornis.
Meedoen aan onderzoek
Bij Co-eur wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan met als doel de behandeling voor mensen met een eetstoornis te verbeteren. Medewerking van onze cliënten is hierbij onmisbaar.
Wil je weten of je kunt deelnemen aan een lopend onderzoek? Bespreek dit dan met je behandelaar. Hij of zij kan je meer vertellen over de mogelijkheden en wat deelname inhoudt.
Samenwerken aan onderzoek?
Wil je meer weten over het wetenschappelijk onderzoek bij Co-eur of de mogelijkheden bespreken om samen te werken aan een onderzoek? Neem dan contact met ons op via onderzoek@co-eur.com.
We staan open voor samenwerkingen met universiteiten, zorginstellingen en onderzoekers die, net als wij, willen bijdragen aan betere zorg voor mensen met eetstoornissen.
Onze onderzoekers
Bij Co-eur vinden we de verbinding tussen onderzoek en praktijk belangrijk. Daarom werken onze onderzoekers ook in de praktijk, bijvoorbeeld als behandelaar. Op vrijwel elke locatie van Co-eur is een onderzoeker te vinden. Lees hieronder meer over onze onderzoekers:
Sanne van Doornik, PhD. Locatie Vught
GZ-psycholoog en onderzoeker
“Ik vind onderzoek doen op het gebied van eetstoornissen heel interessant. Welke factoren zorgen ervoor dat eetstoornissen blijven bestaan? En wat is de beste behandeling? Bij Co-eur kan ik, naast mijn werk als behandelaar, deze vraagstukken onderzoeken en zo mijn steentje bijdragen aan het verbeteren van de zorg voor eetstoornissen.”
Dorinde van Andel, PhD. Locatie Utrecht
Psycholoog en onderzoeker
“Ik heb altijd een fascinatie gehad voor ons brein en gedrag, vooral wanneer psychische klachten het dagelijks leven ontregelen. Bij Co-eur doe ik als behandelaar ook nieuwe onderzoeksvragen op. Zo help ik mee een brug te slaan tussen wetenschap en praktijk, zodat onderzoeksresultaten toegankelijk en toepasbaar zijn voor degenen voor wie ze bedoeld zijn.”
Esther Jansen, PhD. Locatie Roermond
GZ-psycholoog en onderzoeker
“Ik ben nieuwsgierig aangelegd, en dan is onderzoek erg leuk! Ik denk graag mee over hoe je een onderzoek opzet en de praktische haalbaarheid daarvan. Bij Co-eur probeer ik niet alleen onderzoek met de klinische praktijk te combineren, maar ook mijn collega behandelaren te enthousiasmeren voor onderzoek.”
Stefanie Duijvis, Drs. Locatie Hoensbroek
Psycholoog en docent bij de Universiteit Maastricht
“Als behandelaar bij Co-eur werk ik regelmatig mee aan wetenschappelijk onderzoek. Op deze manier kunnen we behandelingen steeds meer verbeteren, zodat we mensen met psychische problematiek uiteindelijk beter kunnen helpen. Dat vind ik heel waardevol.”
Meer weten over onderzoek bij Co-eur of samenwerken?
Neem contact met ons op via onderzoek@co-eur.com.